Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 kk cukor
1 tk só
3 dl víz
1 ek olaj
2,5 dkg élesztő
Elkészítése:
1. Az 50 dkg lisztet, az 1 tk sót alaposan összekeverjük.
2. A 2,5 dkg élesztőt, 1 kk cukorral, 3 dl langyos vízzel és egy fél marék liszttel jól elkeverjük. Letakarva 30 percig állni hagyjuk.
3. A kovászt és 1 ek olajat a liszthez adjuk és kézzel, vagy géppel keményre kidagasztjuk.
4. Letakarva 1 órát hagyjuk kelni, majd átgyúrjuk is lisztezett, vajazott Jénai tálba helyezzük. A tetejét bevagdossuk és letakarva hagyjuk kelni még 20 percig.
5. A tál tetejét alaposan megnedvesítjük és lefedjük vele. 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig fedővel, majd 40 percig fedő nélkül sütjük.
6. Sütés után rácsra helyezzük és hagyjuk kihülni.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause