Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 6.5 dl víz
- 0,5 dl olaj
- 5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
Elkészítése:
1. 1 dl vízben, 1 tk cukor hozzáadásával felfuttatunk 5 dkg jól szétmorzsolt élesztőt.
2. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt az 1 kg liszthez és a benne feldolgozott 2 tk sóhoz, elkeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 0,5 dl olajat és a maradék langyos vizet. Addig dagasztjuk, míg az edény faláról és a kezünkből is jól elválik.
3. Letakarva 1 órán át kelesztjük.
4. A tésztát 10 részre osztjuk és kis zsömléket formázunk belőle. A tetejüket lisztezzük és letakarva 10 percig pihentetjük.
5. Olajos kézzel formázzuk és forró olajban megsütjük mindkét oldalát.
6. Reszelt sajttal és tejföllel tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause