Hozzávalók:
- 10 l víz
- 6 dl ecet /20%-os/
- 5 dkg só
- 1 kg cukor
- 1 dkg borkén
- 3 dkg citromsav
- 3 dkg timsó
- 4 dkg tartósítószer
- 1 cs babérlevél
- 1 cs egész bors
- 2 cs szárított kapor
Elkészítése:
1. 10 liter vizet felforralunk és feloldunk benne 4 dkg tartósítószert. Hagyjuk kihűlni.
2. Hozzáadunk 6 dl ecetet, 50 dkg sót, 1 kg cukrot, 1 dkg borként, 3 dkg citromsavat, 3 dkg timsót, 1 cs babérlevelet, 1 cs egész borsot és 2 cs szárított kaprot. Jól elkeverjük, majd lezárjuk a tetejét.
3. Ebbe az alaplébe egészbe dobhatjuk bele mindazt, amit savanyítani szeretnénk /karfiol, zöld paradicsom, uborka, almapaprika stb./.
4. A tetejét gondosan zárni kell! Csak megtisztított növények kerülhetnek bele! Minden nap át kell keverni egy alkalommal! A növényeket lepje el az alaplé!
Jó étvágyat kívánok!
Stephen Cause